Ulrika Edman (V) tycker inte det aktuellt med ett kortsiktigt stöd till Guitars, medan Hans Lindberg (S) kan tänka sig det. Foto: SVT/montagebildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Delat läger om pengar till gitarrmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Gitarrmuseet i Umeå sitter i en ekonomisk knipa. Konkursen är ett faktum om inte pengar kommer in från något håll, säger ansvariga. Nu öppnar kommunalrådet för att ge mer pengar, men alla håller inte med om att kommunen bör stödja.

Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) öppnar nu för mera kommunala pengar till museet Guitars. I går berättade SVT Nyheter Västerbotten att det blir konkurs för museet inom ett halvår om inte mer kapital tillkommer, enligt museichefen Ottiliana Rolandsson.

Hans Lindberg håller med om den krisartade bilden.

– Vi har tittat på räkenskaperna, och delar bilden att muséet inte kommer att överleva om det inte blir mera pengar, säger han. Umeå kommunföretag ska behandla ett kortsiktigt stöd vid sitt möte på tisdag, men Lindberg öppnar också för långsiktigt bidrag från kommunen.

”Kämpigt för många”

– Jag tycker att vi politiker ska fundera och värdera detta. Många muséer har det kämpigt och jag tycker att Guitars är en unik kulturskatt och att vi ska ta hand om det, säger Hans Lindberg.

Men politikerna i Umeå är inte eniga. Vänsterpartiets gruppledare Ulrika Edman (V) tycker att Guitars är ett glamoröst varumärke för Umeå, men att det är långt ifrån självklart att skattemedel ska rädda museet.

Fler som behöver stöd

– Jag tycker inte att det är aktuellt med kortsiktigt stöd, om kommunen inte är med i den långsiktiga planeringen, säger Ulrika Edman till SVT Nyheter Västerbotten.

För hennes parti är ett ovillkorat stöd inte aktuellt och hon jämför Guitars behov av pengar med Umeå IK:s.

– Det finns många föreningar som behöver pengar och för mig är Guitars mansverksamhet, att jämföra med ett elitlag i fotboll som är förebild för många flickor, säger Ulrika Edman (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer