Museichef Ottiliana Rolandsson säger att situationen är mycket allvarlig. Foto: SVT

Akut ekonomisk kris för Gitarrmuseet

Publicerad

Gitarrmuseet i Umeå med sin världsunika gitarrsamling står inför en akut ekonomisk kris. Enligt museichefen är konkursen ett faktum inom sex månader om inte pengar kommer in från något håll.

Just nu är det 1,5 miljoner som akut behövs för att verksamheten ska kunna fortsätta.

– Då kan vi hålla på fram till jul men sen vet vi inte. Det är en mycket mycket allvarlig situation, säger Ottiliana Rolandsson som är museichef vid Guitars the museum.

Den världsunika samlingen av gitarrer vid Gitarrmuseet har dragit kändisar och musiker från världens alla hörn. I ett av rummen finns 47 unika så kallade B-benders där tonen svajar när man drar i axelbandet.

”Underfinansierat från första början”

Förväntningarna var ett besökarantal på 25000 personer men just nu ligger det på cirka 10 000 personer och verksamheten har svårt att lyfta.

– Det lyfter absolut men att det går back beror på att det var underfinansierat från första början när man trodde att det skulle bli ett vinstdrivande privatmuseum. Men den analysen var fel, det kommer inte att gå, säger Ottiliana Rolandsson.

Vill att kommunen ska stödja

Nu vill man att kommunen via sitt näringslivsbolag ska gå in med pengastöd för att rädda verksamheten. Det har funnits kritik mot att kommunen ska stödja ett bolag på ett orättvist sätt men det bygger på en missuppfattning menar Ottiliana Rolandsson då gitarrmuseet idag är en ideell förening.   

– Det stödet som kommunen ger oss går till en ideell förening som förvaltar ett världsarv. Från början var museet ett vinstdrivande företag men det kunde inte stå på egna ben och ombildades istället till en förening, säger hon.

Fokus på gitarrerna

Bröderna Åhden som har lagt ner sin själ på gitarrsamlingen hoppas naturligtvis på en fortsättnig av museiverksamheten men för dom är gitarrerna det viktigaste.

– Vårat fokus har hela tiden legat på att samla, köpa gitarrer och vara ute och spela och det vi trivs vi med, säger Michael Åhdén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer