Oro bland unga över Ukrainakriget – skola i Umeå informerar eleverna: ”Försöker svara så sakligt det går”

Uppdaterad
Publicerad

På Västangårds skolan i Umeå märker man av en oro bland eleverna efter det kritiska läget i Ukraina. Under dagen har lärarna pratat med barnen om kriget.

– De känner oro för att det blir ett kärnvapenkrig eller ett tredje världskrig. Vi försöker möta frågorna, förhålla oss sakliga och stötta eleverna, säger Patrik Sandström, rektor på skolan.

Många undrar hur kriget i Ukraina kommer utvecklas och hur det påverkar oss i Sverige. Den oron har märkts av bland skolelever på Västangårds skolan i Umeå och personalen jobbar med att stötta elevernas funderingar.

– Det är en chock för både vuxna och barn när man får höra att det är krig. Det är klart att det kommer elever till skolan som är oroliga och då handlar det om att lyssna in dem och de dem tid att ställa frågor, säger Patrik Sandström, som är rektor för förskoleklass till årskurs 6.

Kriget i Ukraina

Patrik Sandström säger vidare att det är viktigt att vuxna inte överför sin oro till barnen.

– Vi behöver förhålla oss sakliga, skolan ska vara en trygg plats.

Hör Patrik Sandström om hur de pratar med eleverna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet