Enligt Sara Hallnor vid Socialtjänsten i Vännäs ökar orosanmälningarna inför julen. Bilden på barnet är en genrebild. Foto: Josefina Kangasharju, Alekzandra Granath/SVT

Orosanmälningarna ökar inför julen – hundratusentals barn känner otrygghet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att julen är en tid många ser fram emot så handlar högtiden också om oro och otrygghet för hundratusentals barn.

– Vi kan se att orosanmälningarna ökar många gånger inför julen, säger Sara Hallnor, områdetschef vid individ- och familjeomsorgen i Vännäs.

Enligt Sara Hallnor ökar oron och barn som far illa överlag i hela landet kring julledigheten. Orosanmälningarna kan vara en oro som funnits under en period eller om föräldrarna har förmåga att ta hand om barnen eller inte.

– Det kan också vara att barn själva berättar om våld eller alkohol i hemmet som de tycker är jobbigt.

Om barn far illa finns det enligt Sara Hallnor mycket hjälp att få.

– Det går bland annat att ringa socialtjänsten via kommunens växel. Annars är det bra om barnen vågar prata med en vuxen i sin närhet för att få guidning i att komma vidare.

Men för att få hjälp krävs det att Socialtjänsten får kännedom om problemet och där tycker Sara Hallnor att samhället kan bli bättre. Hör mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.