”Vi saknar ordentligt med bemanning,” säger Olov Grankvist, verksamhetschef centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten. Foto: SVT/arkiv

Ovisst om Lycksele BB kan ha öppet i jul: ”Saknar ordentligt med bemanning”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu oklart om Lycksele BB kommer vara öppet under jul och nyårshelgen. Personalbristen håller i sig och ännu finns ingen lösning i sikte.

– Vi har tre fasta medarbetare och ingen annan har anmält sitt intresse, säger Olov Grankvist, verksamhetschef för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten.

Förra julen tvingades Lycksele BB hålla stängt över jul och nyår. Under sommaren uppmanades allmänheten att vända sig till andra förlossningar om läget inte var akut. Även den här julen kan utfallet bli detsamma:

– Vi saknar ordentligt med bemanning. Vi har tre fasta medarbetare och ingen annan har anmält sitt intresse, säger Olov Granqvist.

Svårt att hitta hyrpersonal

– Inget beslut har fattats ännu men vi jobbar hårt med att hitta en lösning. Vi hoppas och vill ha öppet eftersom det innebär en stor trygghet för födande i inlandet, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande Hälso-och sjukvårdsnämnden på Region Västerbotten.

Trots det är bemanningssituationen inte löst ännu.

– Vi har fått rapporter om att det är svårt att hitta hyrpersonal också så vi vet inte hur det blir ännu, säger Anna-Lena Danielsson (S). 

”Personalkris”

Enligt Erika Häggblad, ordförande för barnmorskeförbundet Västerbotten, talar mycket för att Lycksele kommer att behöva stänga.

– Det är olyckligt om förlossningen måste stänga men det är mycket möjligt att det blir så. En sådan här personalkris tar tid att förändra och det är något vi jobbar på, men hellre stängning än att kompromissa med patientsäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.