Tanken med projektet var att följa stegen från ren till maträtt och samtidigt lära sig mer om den samiska kulturen.
Eleverna fick vara med och stycka
I höstas köpte skolan in en slaktad renkalv från Ammarnäs som eleverna sedan fick vara med och stycka.
– Alla var väldigt intresserade, men styckningen tog ju nästan tre timmar så efter kanske en timme avtog intresset, säger Linus Lundquist.
Av styckdetaljerna fick de tillaga olika samiska maträtter som gurpi och suovas – också här är eleverna delaktiga. Maträtterna kommer sedan att serveras i matsalen.
Ben och andra köttdetaljer kommer att tillagas till bland annat köttsoppa.
Ingen tvingas delta
– Alla äter inte kött och vi har givetvis inte tvingat någon att vara med utan eleverna har fått vara med på sina egna villkor och se vad man tyckte kändes okej, säger hemkunskapsläraren Linda-Maria Forsgren.
Förhoppningen från både skolan och måltidschefen är nu att projektet ska bli ett återkommande inslag i undervisningen.