Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så reagerar biträdande arbetsmarknadsministern på granskningen om dåliga arbetsförhållanden och levnadsförhållanden: ”Vi ser brott som aldrig leder till åtal och dom”. Foto: Emil Larsson/SVT

Paulina Brandberg om SVT:s granskning av utnyttjande av människor i industriboomen i norr

Uppdaterad
Publicerad

– Jag blir förbannad, säger biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

Efter att ha tagit del av SVT:s rapportering om gästarbetare som exploateras och bor i eländiga förhållanden menar hon att Sverige har blundat inför problemet.

Polis och åklagare måste få mer pengar – men hela ansvaret för att hantera missförhållandena kan inte läggas på brottsbekämpande myndigheter utan mer samverkan krävs, menar Paulina Brandberg.

Arbetsmiljöverket har också fått ett uppdrag att utföra fler oanmälda inspektioner.

Industriboomen i norr

– Förutom att oskyldiga människor drabbas så blir det också en snedvridning av konkurrensen på vår arbetsmarknad, där de seriösa aktörerna konkurreras ut av aktörer som gör vinst på bekostnad av arbetstagarnas hälsa och säkerhet, säger Brandberg.

Problemet är inte nytt, framhåller hon.

Tycker du att Sverige har varit naivt inför det här?

– Jag tycker att vi har blundat för mycket för detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet