Pauline Holm läste en vuxenutbildning på Dragonskolan för fyra år sedan och vittnar om en dålig kvinnosyn hos lärare. Foto: Privat/SVT

Lärare sa att Pauline aldrig skulle få jobb – eftersom hon var tjej

Uppdaterad
Publicerad

Pauline Holm läste ett elprogram genom komvux på Dragonskolan för fyra år sedan. Hon fick höra av en lärare att hon aldrig skulle få något jobb inom el eftersom hon var tjej.

Det var för fyra år sedan som Pauline Holm läste elprogrammet på Dragonskolan i Umeå. Hon var den enda tjejen i sin klass på fem elever. När eleverna skulle göra praktik fick hon höra att det inte var nödvändigt för henne – eftersom hon ändå inte skulle kunna få något jobb som tjej.

– Först blev jag paff. Jag kände mig så himla nedtryckt av honom. Sedan blev jag arg och kände att jag ville motbevisa honom, säger Pauline Holm.

Känner sig förminskad

Pauline Holm tog upp det läraren sagt med andra lärare och rektorn på skolan men upplever att de inte tog henne på allvar.

– De pratade aldrig ens med läraren. Jag kände att jag blev förminskad, säger Pauline Holm.

”Kvinnosynen är problemet”

Kvinnliga elever från Dragonskolan har tidigare gått ut och berättat om att de blivit utsatta för sexuella ofredande och kränkningar på skolan. Pauline Holm känner igen bilden om att det finns en dålig kvinnosyn hos lärare på Dragonskolan.

– Jag tror att det här beteendet kan fortsätta eftersom det inte blir några konsekvenser för lärarna. Jag tror att det är kvinnosynen som är problemet, Pauline Holm.

Uppmanar att anmäla

På kommunen ser man väldigt allvarligt på det som hände Pauline Holm och också på de sexuella trakasserier som före detta elever vittnat om.

– Det är ytterst beklagligt och fruktansvärt att få höra. Rektorn har en skyldighet att agera. Det är jätteviktigt att sådana här saker anmäls och utreds, säger Niklas Wallmark, gymnasiechef.

”Ska vara självkritiska”

Politiker, tjänstemän och rektorer har träffats för att hitta strategier för hur man ska jobba med detta framöver.

– Alla i organisationen ska vara självkritiska. Alla måste granska vad man har gjort och vad man skulle kunna gjort bättre. Alla måste ta ett ansvar för att uppföra sig korrekt. Det här är ett samhällsproblem och gäller inte bara för Dragonskolan, säger Niklas Wallmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

sexuella trakasserier på skolor

Mer i ämnet