Skolinspektionen har varit på Dragonskolan i Umeå och gjort tillsynsbesök. Foto: SVT

Efter larm om sexuella trakasserier – skolan granskas

Publicerad

Flera före detta elever på Dragonskolan i Umeå har vittnat om att de utsatts för sexuella trakasserier av både elever och lärare. Nu granskar diskrimineringsombudsmannen, DO, skolan – och kräver svar på en rad frågor.

Det var under hösten förra året som ett flertal före detta elever från Dragonskolan i Umeå trädde fram och berättade om lång tids sexuella ofredande och kränkningar på skolan.

– Vi har blivit utsatta av både elever och lärare, sa Tina Björn, en av eleverna, till SVT Nyheter tidigare.

sexuella trakasserier på skolor

DO har fått in ett flertal anmälningar och har nu gjort en granskning och kräver att skolan svarar på hela 19 punkter. Bland annat vill det veta om någon ur skolans personal haft kännedom om att elever ansett sig blivit utsatta för sexuella trakasserier samt vilka åtgärder skolan vidtagit för att förhindra att liknande saker händer igen.

– Vi måste se över om det funnits kännedom kring det här, säger Niklas Wallmark, gymnasiechef på Umeå kommun.

Skolinspektionen granskar också skolan

Skolan är också anmäld till Skolinspektionen av flera personer.

– Efter att vi fått svar från Skolinspektionen vet vi om det är någonting i våra rutiner som ska ändras. Jag kan inte kommentera det specifika fallet, men det är bra att Skolinspektionen ser över det här eftersom vi har nolltolerans, säger Niklas Wallmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sexuella trakasserier på skolor

Mer i ämnet