Skolinspektionens utredare Maria Sundkvist. Foto: SVT

Efter larmen – Skolinspektionen besökte Dragonskolan

Publicerad

Skolinspektionen har varit på Dragonskolan i Umeå under två dagar för ett tillsynsbesök. Orsaken till besöket var en mängd anmälningar som kommit in sedan flera före detta elever på teknikprogrammet vittnat om lång tids sexuella ofredanden och kränkningar på skolan.

– Vi tog det som en allvarlig signal och det är därför vi har lagt resurser på att göra den här tillsynen, säger utredaren Maria Sundkvist.

Två utredare på plats

Under de två dagarna har två utredare från Skolinspektionen bland annat talat med elever och personal om trygghet och studiero och om skolans värdegrundsarbete.

– Vi har ställt frågor om de här områdena, säger en av utredarna, Maria Sundkvist.

– Är det lugnt och tryggt så att du kan ägna dig åt dina studier, vad vet du om den värdegrund som skolan ska vila på, hur får du utbildning i det? Hur utbildar du i det?

Enkäter och observationer

Under de två dagarna har eleverna fått svara på en enkät, men utredarna har också gjort observationer.

Nu ska Skolinspektionen göra bedömningar och fatta ett beslut utifrån materialet de har samlat in. När ett beslut kan komma kan Maria Sundkvist inte säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer