Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör skyddsombudet: ”Jag tycker synd om personalen” Foto: SVT

Personalen sjuka på NUS – tvingas flytta avdelning

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsrelaterad ohälsa gör att Öron-näsa-halsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå nu tvingas flytta patientplatserna till strokeavdelningen.
– Personalen har fått utslag och kan inte djupandas, vi var tvungna att göra något, säger huvudskyddsombud Bengt Sjöberg.

SVT har tidigare berättat om att avdelningar fått stänga på Norrlands universitetssjukhus (NUS) då personal blivit sjuka. Mona Jakobsson, biträdande verksamhetschef, berättar att sex patientplatser har flyttats från Öron-näsa-hals till strokeavdelningen och att några till ska flyttas under helgen.

– Det är en ganska bra bit som vi måste flytta avdelningen, men det är för att det uppstått byggnadsrelaterad ohälsa hos personalen.

Har patienter påverkats?

– Inte vad vi hört, patienter brukar ligga ganska kort tid på den avdelningen.

”Man blir alldeles torr om munnen”

Bengt Sjöberg, huvudskyddsombud Vårdförbundet, berättar att det rör sig om runt 30 personer som jobbar på avdelningen som nu fått flytta och att runt hälften fått symptom så som stickningar i svalget, torra slemhinnor, näsblod och utslag.

– Så fort man kommer in i lokalerna och är där en liten stund så blir man torr om munnen och kan inte andas ordentligt, säger Sjöberg.

De kallade till möte i går med representanter för fastighet, hälso- och sjukvårdsdirektör, verksamhetschef och fackligt förtroendevalda. Man vidtog åtgärder direkt och började flytta avdelningen. Nu ska lokalerna storstädas och Bengt Sjöberg berättar att det är oklart hur länge det kommer ta innan de kan flytta in i lokalerna igen.

– Det kan ta allt från en till tre veckor, det vet vi inte, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer