Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har en femtioprocentig frånvaro” – hör Daniel Nordgren, biträdande utbildningsdirektör för förskolan i klippet ovan. Foto: SVT

Personalkris inom förskolor i Umeå – nu kan parkarbetare få hjälpa till

Uppdaterad
Publicerad

Läget är allvarligt när det gäller personalbristen inom barnomsorgen i Umeå.

Kommunen stänger fritidsgårdar och lånar in personal från andra verksamheter.

– Rent krasst kan en parkarbetare få gå in och jobba, säger Daniel Nordgren, biträdande utbildningsdirektör för förskolan.

– Vi har frånvaro från mer eller mindre på alla förskolor. Vi kan säga att vi har en femtioprocentig frånvaro och det är allvarligt, säger Daniel Nordgren.

Kommunen stänger tillfälligt fritidsgårdarna nästa vecka för att personalen där ska kunna hjälpa till på förskolorna.

– Vi har ett väldigt allvarligt läge i samhället just nu där det finns risk att förskolor måste stänga på grund av stor personalbrist. Det innebär i förlängningen att barnens föräldrar inte heller kan arbeta utan måste stanna hemma vilket kan riskera samhällsviktiga funktioner som till exempel vård, omsorg samt vatten- och elförsörjning, säger Ari Leinonen (S), ordförande i fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Vänt sig till flera förvaltningar

Man har också vänt sig till andra förvaltningar inom kommunen och bett om hjälp.

– Vi har ställt frågan nyligen och hittills har vi fått ett 20-tal svar, sen får vi se om gensvaret blir större, säger Daniel Nordgren.

Det kan till exempel handla om att parkarbetare får gå in och jobba inom förskoleverksamheten istället.

– Det beror på hur deras läge ser ur. Det krävs vissa saker för att kunna jobba på förskolan till exempel ett intyg från belastningsregistret. Det krävs också en kortare introduktion naturligtvis, säger Nordgren.

Nya karantänsregler kan underlätta

Under torsdagen presenterades nya karantänsregler. Daniel Nordgren har svårt att svara på hur det kommer att påverka situationen.

– Det är klart att vi har personal som är friska men måste stanna hemma för att deras närstående är smittade. Vi får se hur det kommer att bli, säger Daniel Nordgren biträdande utbildningsdirektör för förskolan.

I klippet ovan kan du höra Daniel Nordgren berätta mer om personalsituationen på förskolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet