Peter Vigren är gymnasienämndens ordförande. Han uttrycker förfäran över det inträffade på Dragonskolan. Foto: SVT

Peter Vigren om trakasserierna i skolan: ”Det är oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Vigren (S), ordförande för vuxenutbildnings- och gymnasienämnden i Umeå kommun, är förfärad över de uppgifter som kommit fram om sexuella trakasserier på Dragonskolan i Umeå. Nu tillskjuts ytterligare medel för att förhindra denna typ av kränkningar.

Peter Vigren (S) menar att han inte alls varit medveten om detta.

– Det här har inte nått nämnden överhuvudtaget, jag blev lika paff som alla andra som läste detta på Facebook igår kväll. Det är förkrossande nyheter, säger han.

sexuella trakasserier på skolor

”Kollektivt misslyckande”

Peter Vigren (S) talar om ett kollektivt misslyckande, där alla vuxna parter bär ett ansvar.

– Det här är oacceptabelt, det får inte hända. Det görs mycket men helt uppenbart inte tillräckligt. Det här är ett kollektivt misslyckande från vår sida, säger han och fortsätter:

– Nu behöver vi göra en del, som att gå ut med information om hur man hanterar sådana här situationer till alla möjliga berörda parter. Vi måste tänka långsiktigt. Om vi inte kan fixa detta internt så skaffar vi extern hjälp, något som nämnden tillskjuter pengar för.

Ett problem i hela samhället

Samtidigt som han är bedrövad över det som inträffat tror han att hela situationen måste ses i sitt sammanhang.

– Det dyker upp i ett sammanhang där kvinnor i Sverige och världen har börjar lyfta på locket kring sexuella trakasserier, överallt i hela samhället. Det är en naiv föreställning att tro att inte skolor är drabbade av det här också, säger Peter Vigren (S).

Han meddelar också att vuxenutbildnings- och gymnasienämnden följt alla rutiner som finns, där en nolltolerans mot kränkningar alltid varit gällande.

– Vi behöver arbeta med killarnas attityder i stort, det här är fullkomligt oacceptabelt, avslutar han.

Vad vill du säga till de elever som trots allt blivit drabbade?

– Ingen elev ska behöva uppleva det här. Om en enda elev upplevt något liknande är det ett misslyckande från verksamheten, från oss högst upp och ner i verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sexuella trakasserier på skolor

Mer i ämnet