Tomas Gustafsson ordförande för Svensk pilotförenings Flygsäkerhetskommitté. Foto: SVT

Piloten: ”Flygplatsen kan tvingas stänga”

Tanken är att flygtrafiken i Umeå och på fyra andra flygplatser ska styras via fjärrstyrda flygtorn – från Arlanda. Men piloterna är starkt kritiska och menar att besluten har fattats utan att inkludera branschen och piloterna under testperioden. Nu menar piloterna att ett enda litet problem kan göra att hela flygplatsen måste stängas.

– Det är ett allt för magert underlag att bara ha tittat på Örnsköldsviks fjärrstyrda torn när man nu ska göra en så stor omställning som det är att fjärrstyra fem större flygplatser.

Tomas Gustafsson är pilot och ordförande i svenska pilotföreningens säkerhetskommitté. Han är stark kritisk till den slutenhet som besluten om införandet av den nya tekniken inneburit.

– Vi hade gärna sett att man hade gjort en längre testperiod och att man hade inkluderat piloterna i en studie- och riskanalys innan man utvecklar det här ytterligare, säger han.

Läs även: Hemliga dokument visar stark kritik som Luftfartsverket vill dölja

Bildöverföring tycker han är ett kritiskt moment.

– Vi är bekymrade när man ersätter flygledare med bildöverföring. Det är en kameramast, kameror och kommunikation. Om de utsätts för sabotage eller av andra orsaker slås ut ser vi inte att det finns någon back up. Då tvingas flygplatsen stänga. Vår bransch präglas av reservplanssystem i alla led; allt från flygplansteknik till flygledning och kommunikation, säger Tomas Gustafsson.

Piloterna tycker att det går för fort

Han pekar vidare på att det med en central också kan göra systemet skört om man där av någon anledning får problem med att bildöverföringar bryts.

– Då vi annars har en plan B vart vi kan gå kan det hända att även den ligger under samma central. Det är ytterligare en aspekt om man lägger flera ägg i samma korg, säger han och fortsätter:

– Detta är en operativ aspekt som inte har ventilerats med piloterna i dag.

Läs också: Fjärrstyrningen kan bli en ren förlustaffär

Han drar parallellen med EU:s flygsäkerhetsmyndighet EASA där alla intressenter är med i arbetet.

– Här i Sverige har man valt att inte inkludera branschen, det är därför vi står på bromsen här nu. Vi tycker att det går för fort.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet