Foto: TT.

Kraftig prishöjning på plastkassar

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem kronor för en plastpåse, även för de som idag ger bort sina gratis. Det föreslår Naturvårdsverket i en färsk rapport.

Regeringen vill halvera svenskarnas användning av plastbärkassar. Därför föreslår nu Naturvårdsverket att minimipriset för platstkassar i butiker ska vara fem kronor. I utredningen föreslår man att alla butiker, även de som idag ger bort plastbärkassar gratis, ska omfattas av lagen.

– Fem kronor tycker jag var mycket, det tror jag inte att folk skulle betala, säger P-O Olsson, vd på Vindelns Pappershandel .

– Det är en fruktansvärt hög höjning från ingenting, men samtidigt används det väl för mycket plast, säger Susanne Andersson på Öhmans Kläder i Lycksele.

Totalen viktig

Naturvårdsverket räknar med att en prishöjning till fem kronor skulle vara avskräckande för konsumenten och leda till att fler sökte sig till alternativa bärkassar. För Kenneth Olsson, som tillsammans med hustrun Åsa äger Ica supermarket Vännäs är förslaget en möjlig väg att gå, men ingen självklarhet.

– Man får väl sätta sig i vad en tygkasse kostar att producera och hur många gånger den måste användas innan den blir miljövänligare än till exempel en kasse av sockerrör, totalen är det viktiga, säger han.

Fler soppåsar

Kenneth Olsson funderar också på om inte en prishöjning av plastkassar skulle leda till en ökad konsumtion av soppåsar, vilket också skulle påverka den totala platskonsumtionen. Han tror att kundernas reaktioner på den föreslagna prishöjningen skulle vara blandade.

– Jag tror inte att det skulle vara problemfritt, säger han.

– Jag har alltid sett gratis kassar som god service, men skulle tala man om för kunderna varför man tog betalt skulle dom nog förstå, säger Susannne Andersson.

40 kassar per person

Flera andra europeiska länder har redan infört restriktioner när det gäller plastkassar. I Frankrike är det till exempel från den 1 januari 2016 förbjudet att lämna ut plastbärkassar, både gratis och mot en ersättning. EU-kraven ligger bakom den svenska regeringens mål att svensken i genomsnitt bara ska använda 40 plastkassar per år 2025.

P-O Olsson på Vindelns Pappershandel  tror att prishöjningen skulle minska inköpen av plastkassar, men inte påverka butikerna i övrigt.

– Jag tror att folk ändå kommer att köpa det dom behöver köpa, säger han.

Naturvårdsverket föreslår att de extra intäkter som prishöjningen innebär skulle kunna gå till en fond som främjar miljöarbete. Senast den 27 november måste regeringen ha tagit ställning till hur man ska förhålla sig till EU:s direktiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer