Foto: Umeå kommun

Platsbrist på gymnasium i Umeå – Vasaskolan kan bli gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun kommer få brist på gymnasieplatser och för att lösa problematiken utreder tekniska nämnden om Vasaskolan ska omvandlas igen – nu till gymnasium.

Umeå kommuns befolkning växer och antalet 16 till 18-åringar förväntas öka med 1 170 personer fram till år 2031. Det gör att kommunens fyra gymnasieskolor, som har en kapacitet på cirka 4 100 elevplatser, inte räcker till.

Kommunfullmäktige har därför gett tekniska nämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i uppdrag att utreda olika alternativ för att möta tillväxten. Att återställa Vasaskolan till gymnasium är ett av alternativen.

– Det är klokt att satsa på Vasaskolan, både ur ett ekonomiskt och tidsmässigt perspektiv. Den har nyligen återställts till skola igen efter tidigare ombyggnationer. Skolan ligger centralt med god tillgänglighet och det finns dessutom en byggrätt på tomten, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande.

Många turer för Vasaskolan

Vasaskolan har tidigare haft skolverksamhet men 2013 byggdes skolan om till en pub och nattklubb.

Efter bara fem år tog kommunen tillbaka lokalerna för att de behövdes till skolverksamhet igen, framförallt SFI- och komvuxutbildning som nu kan få flytta ut.

– Vi hade kvar fastigheten och hyrde ut den eftersom den är central och viktig fastighet som kan svara på kommunala behov. Tanken är att lokalisera vuxenutbildningen i det gamla Handelsgymnasiet ovanför Maja Beskowgymnasiet.

Alternativ och kostnader för att säkra gymnasieplatserna

• Maja Beskowgymnasiet byggs om/ut med 100 gymnasieplatser (klart hösten 2022)

• Dragonskolan byggs om/ut med 225 gymnasieplatser (klart hösten 2024)

• Fastigheten Champinjonen 1 (vid Mossvägen) byggs ut med 3 000 kvadratmeter för vuxenutbildning (klart hösten 2025)

• Vasaskolan byggs om/ut så att 675 gymnasieplatser skapas (klart hösten 2026)

För de planerade till- och ombyggnationerna krävs totala investeringsmedel på 441 miljoner kronor, 29 miljoner kronor i investeringsmedel för inventarier och 18 miljoner kronor för renovering av aulan på Maja Beskowgymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.