Foto: Sam Hedman

Plocka fram laggen – skidpremiären är redan här

Uppdaterad
Publicerad

Redan nu är det första utförsåket lagt till handlingarna i Hemavan. En ovanligt tidig premiär enligt fotografen Sam Hedman som var en av de första att ge sig ut på fjället och klämma lagg i nysnön.

– Att kunna åka redan i september är ovanligt, säger han.

Redan den 27 september hade det kommit mängder av snö på fjället i Hemavan Tärnaby. Då dröjde det inte länge innan entusiasterna Sam Hedman och Anton Grindgärds gav sig ut med skidorna för att åka säsongens första sväng.

– Jag blev överraskad av att det låg så mycket snö på fjället. Det fanns till och med hängdrivor och det låg säkert ett par decimeter – nästan upp till en meter. Det sjönk ner till låret på vissa ställen, säger Sam Hedman som menar att premiären är ovanligt tidig.

Anton Grindgärds i Hemavan under den ovanligt tidiga skidpremiären. Foto: Sam Hedman

– Jag har bott i fjällen i de här krokarna sedan början av 80-talet och att åka nysnö i september är väldigt, väldigt ovanligt skulle jag säga, berättar Sam Hedman som passade på att ta flera bilder vid premiären.

Anton Grindgärds i Hemavan ute på säsongens första skidtur. Foto: Sam Hedman

Ännu är inte den officiella skidpremiären riktigt här men redan nu håller man på att förbereda snökanonerna i Hemavan, berättar Hedman som även jobbar som pistör. Men tills dess är det att bege sig ut på fjället som gäller.

– Man tar bara skidorna på axeln och har pjäxorna på, sen traskar man genom fjällbjörksskogen och sen är det bara att åka. Har man bara ögonen med sig och vet vilka lutande myrar och stråk som inte är så steniga är det inga problem, säger Hedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.