I förhör säger 15-åringen, som är misstänkt för våldsdådet i Skellefteåstadsdelen Morö Backe, att han slog den 9-åriga flickan med händerna och med en pinne. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

15-åringens ord om dådet på Morö Backe: ”Jag slog bara henne”

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-årige pojken som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt på en nioårig flicka i Skellefteåstadsdelen Morö Backe har i förhör berättat om våldet.

Han berättar att han slagit flickan med både händer och en pinne.

– Jag slog bara henne, säger pojken i förhör.

Pojken som nu åtalas för våldsdådet på Morö Backe i Skellefteå i somras har förhörts av polisen flera gånger. I det första förhöret, som polisen håller bara sex timmar efter att flickan hittats, uppger pojken att han gått in i skogen för att kissa och då upptäckt flickan som låg i skogen.

Två dagar senare förhörs pojken igen efter att hans föräldrar kontaktat polisen. Pojken vill då berätta vad som hänt.

Våldsdådet på Morö Backe

– Jag slog bara henne, säger pojken då.

”Tänkt på varför jag gjorde såhär”

Några veckor senare hålls ytterligare förhör. Pojken träffar då polisens förhörsledare tillsammans med sin advokat Jens Nyström. Förhörsledaren förklarar noggrant hur förhöret kommer att gå till och meddelar att pojken är misstänkt för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.

Efter en stund får pojken frågan om han har något mer att berätta för polisen sedan det senaste förhöret.

– Jag har tänkt på varför jag gjorde sådär. Varför jag gjorde ett mordförsök på henne, säger pojken.

Han berättar att mordförsöket hände, men att det inte var planerat. Han säger att han utsatte flickan för våld med händerna och använde bland annat en pinne som tillhygge. Han berättar att han efter den misstänkta misshandeln och våldtäkten gick därifrån, men sedan kom tillbaka.

– När jag kom tillbaka så sa jag sen till någon annan som ringde er. Alltså en annan människa som ringde till er, säger pojken.

Dna knyter pojken till platsen

Senare i förhöret får pojken frågan om varför han bad en förbipasserande ringa polisen.

– Jag ville bara att ni skulle veta.

Längre fram i förhöret får pojken se bilder på tygbitar som hittats på platsen. Tygbitar som binder honom till platsen.

– Tygbiten där har vi hittat ditt dna. De här spåren som bara finns hos dig. Experterna har hittat det, berättar förhörsledaren för pojken.

I slutet av det långa förhöret vill polisen att pojken ska ge en tydligare bild av vad som hände i skogsdungen.

– Jag kommer inte ihåg vad jag gjorde men...(tystnad) Jag kommer inte ihåg vad jag gjorde.

Enligt åtalet har pojken utsatt flickan för strypvåld vilket gett henne bestående men i form av hjärnskador. Rättegången i fallet inleds den 12 oktober i Skellefteå tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En nioårig flicka, Luna, hittas svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå och en pojke i 15-årsåldern döms för grov våldtäkt mot barn och försök till mord till rättspsykiatrisk vård. Här har vi sammanfattat det som hänt i fallet. Foto: Goggle Earth, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet