I en ugn hemma hos mannen hittades två lådor med bland annat vapen och dopningsmedel. Foto: Polisens förundersökning

Polis stal vapen och smugglade knark

Uppdaterad
Publicerad

Han stal sina kollegors tjänstepistoler och smugglade amfetamin vid flera olika tillfällen, nu döms han till tre månaders fängelse.

Mannen som är i 30-års åldern arbetade i Umeå och i Sundsvall som polis. Han dömdes under torsdagen till tre månaders fängelse efter att han stulit sina kollegors tjänstepistoler och smugglat in amfetamin via Arlanda vid flera tillfällen.

Det var vid två tillfällen som polisen stulit två tjänstepistoler av märket Sig Saur ur en gemensam vapenkasun i polishuset i Umeå. Enligt mannen så stal han de två pistolerna för att han själv känt sig hotad av kriminella element. Han behöll pistolerna i flera år och förvarade dem i strumplådan för att lätt kunna använda dem.

Smugglade amfetamin

Polismannen döms också för att ha smugglat amfetamin vid flera tillfällen, han erkänner att han smugglat narkotika och hävdar att det var på grund av hans sömnproblem. Dessutom döms polisen för ett dopingsbrott eftersom att han haft flera olika dopingspreparat i hemmet, bland annat testosteron. Brotten begicks mellan 2011 och 2014.

”Som vilken buse som helst”

Polismannen vägrade under utredningen att lämna urinprov och hänvisade till att han redan lämnat blodprov.

– Det känns oerhört förnedrande som före detta polis att behöva stå och kissa framför sina kollegor som vilken...det här låter oerhört konstigt men som vilken buse som helst, sa polismannen i förhör.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd har tidigare klargjort att mannen kommer att få sluta sitt arbete som polis om han döms för brotten. Detta bidrar till att tingsrätten ger honom ett kortare fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.