Jenny förbjuds engagera sig för våldsutsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkta gärningsmän till våldsbrott i nära relationer kan tvingas möta Jenny Eriksson i reception. Det nämner polischefen i Västerbotten som ett av problemen med att hon engagerat sig i föreningen Hand i hand för kvinnofrid som hon också förbjudits att arbeta med om hon vill fortsätta vara polis.

Polisen Jenny Eriksson Umeå blev i mars i år förbjuden av Polismyndigheten att fortsätta arbeta ideellt i en förening för våldsutsatta kvinnor där hon engagerar sig. SVT träffar Jenny utanför polisstationen i Umeå, och hon vill inget annat än att jobba som polis. Men Jenny Eriksson, som själv har levt i ett förhållande där det förekom våld, brinner ännu mer för att hjälpa utsatta kvinnor.

Hon berättar att det var först när hon träffade en kvinna i samma sits som henne som hon förstod vad det handlade om i hennes eget förhållande.

– För mig betydde det mycket att prata med någon som varit utsatt för samma sak. Och jag tror att det är vad kvinnor behöver, att få prata med någon som vet vad det handlar om, säger Jenny Eriksson.

Arbetar som passhandläggare och receptionist

Det var därför hon startade föreningen Hand i hand för kvinnofrid förra året. Jenny Eriksson säger att hon anpassat arbetet så det inte skulle krocka med hennes polisroll. Till exempel jobbar hon inte direkt med kvinnor som blivit utsatta för brott, bland annat eftersom hon har rapporteringsplikt. Det innebär att hon som polis måste anmäla misstänkta brott, även om kvinnorna inte vill det. Istället jobbar Jenny med information och lobbyarbete och som ordförande i föreningen.

Hon kunde aldrig tro att engagemanget skulle innebära problem på hennes arbete som polis där hon är passhandläggare och jobbar i receptionen på polishuset. Men Polismyndigheten menar att det inte går att kombinera de två uppdragen. Så här skriver myndigheten i beslutet att neka Jenny Eriksson tillstånd att jobba med föreningen ideellt på sin fritid.

”Även om den aktuella bisysslan inte skulle rubba förtroendet för din egen opartiskhet i din tjänsteutövning, finns risk att bisysslan kan komma att rubba förtroendet för annan arbetstagare i myndigheten eller myndighetens anseende”.

Polisen: För hög risk för förtroendeskada

Polismyndigheten skriver inte hur Jenny Erikssons arbete i föreningen skulle kunna påverka myndighetens förtroende. Beatrice Rodin är ansvarig chef vid den grupp där beslut om bisysslor fattas. Hon nämner att kopplingen till myndighetens uppdrag och anmälningsskyldigheten kan vara problematiskt – det vill säga att en polis har en skyldighet att anmäla misstänkta brott, även på sin fritid.

Vad gäller rapporteringsplikten säger Jenny att hon hanterar det på olika sätt. Räcker inte det?

– Vi har bedömt som det framgår i det här ärendet att det är en så pass hög risk för förtroendeskada att vi gjort avslag, säger säger Beatrice Rodin, chef för arbetsmarknad och avtal inom Polisen. 

På vilket sätt skulle det kunna innebära en förtroende skada?

– Jag kommer inte gå in i det enskilda ärendet i detalj eftersom vi förbereder oss för Arbetsdomstolen, så jag vill inte föregripa den hanteringen.

Står bakom beslutet

Lars Wahlberg är Polisområdeschef i Västerbotten. Han har inte varit med och fattat beslutet, men står bakom beslutet som hänvisar till problematiken med att Jenny Eriksson engagerat sig i föreningen.

– Vi arbetar med att minimera riskerna för att förtroendet skadas. Jobbar man i receptionen och till exempel ska ta emot samtal av den som skulle kunna vara gärningsman. Hur skulle det uppfattas om man är engagerad i en sådan här förening, säger Lars Wahlberg.

Söker efter nya jobb

Ärendet är överklagat till arbetsdomstolen och Jenny Eriksson får stöd av polisförbundet. Och på den fackliga organisationen är dom övertygade om att Jennys arbete i föreningen Hand i hand inte kan  skada allmänhetens förtroende för polisen.

– Jag tror ju snarare tvärtom, att det skulle stärka allmänhetens förtroende för polisen, säger Magnus Lestander, ombud vid polisförbundets förbundsområde Nord.

Jenny Eriksson själv är nervös inför prövningen i Arbetsdomstolen. Men hon vet inte hur hon kommer agera om hon inte vinner.

– Jag har redan börjat se mig om efter andra jobb, för jag kommer inte ge upp Hand i hand för kvinnofrid, säger hon bestämt.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt Regionpolischef Klas Johansson under dagen, men som har låtit meddela att han inte haft möjlighet att svara på frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.