”Man känner sig nöjd att våra strukturer fungerade bra, men stämningen är tryckt”, säger Ann-Sofie Kyrk. Foto: Moa Lindberg/SVT

Poliser och sjukvårdspersonal erbjuds stöd efter våldsdådet i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Poliserna som var först på plats efter det grova våldsdådet utanför Lycksele har erbjudits krisstöd från Polismyndigheten.

Även personal på akuten i Lycksele erbjuds stöd efter att ha tagit hand om de skadade.

– Man blir väldigt påverkad av det här, när barn är inblandade är det extra besvärande, säger Marcus Nilsson, lokalpolisområdeschef för södra Lappland.

Våldsdådet utreds av sektionen för grova brott, men det var poliser från lokalpolisområdet som var först på brottsplatsen. Där hittades tre allvarligt skadade, varav två barn under tio år.

– Det är en fruktansvärd händelse. Vi jobbar med att förbereda oss mentalt för den här typen av händelse och igår inträffade det där som många av oss oroar oss för. Alla gjorde ett otroligt bra arbete på platsen, men man blir väldigt påverkad, säger Marcus Nilsson.

Våldsdådet i Lycksele

Han berättar att myndigheten direkt fångade upp de poliser som arbetat på platsen efter händelsen för att samtala om det som skett.

– Vi ser till att ta hand om varandra så att vi kan göra ett bra jobb i morgon och nästa vecka, säger Marcus Nilsson.

Samtalsstöd för akutpersonalen

Hur mår poliserna som var på plats igår?

– Det är olika. Vi är ju människor och individer, så det finns inget generellt mående. Vi har medarbetare som tagit oerhört illa vid sig och då är det viktigt att man får prata om det här. Sedan får vi följa upp och se utfallet.

Även på Lycksele lasarett tar man hand om personal som fick ta hand om de skadade personerna. Hör henne berätta mer om den hjälp som akutpersonalen får i klippet här ovan.

– Vi gick in i stabsläge direkt och då kan man få samtalsstöd i det akuta skedet. Vi samlar teamen och går igenom händelsen, man får prata i grupp med de som var med, säger Ann-Sofie Kyrk, verksamhetschef för akuten i Lycksele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Lycksele

Mer i ämnet