Foto: SVT

Polisen: Framgångsrikt arrangörsjobb mot ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

När årets Trästockfestival läggs till handlingarna så beröms arrangörernas arbete med att förebygga sexuella kränkningar varmt av polisen.

Årets upplaga av Trästockfestivalen är till ända. Under 2016 års Trästockfestival anmäldes drygt ett dussin sexuella ofredanden, och med det färskt i minnet så gick festivalarrangörerna tidigt ut och meddelade att man i år skulle ta krafttag mot de sexuella brotten på festivalen.

Totalt har det rapporterats om fem händelser med sexuella ofredanden under festivalen, mindre än hälften från ifjol – ett facit som polisen är mycket nöjda med, även om man vill trycka på att den handfull händelser som inträffat är tråkigt.

LÄS MER: Ytterligare sexuella ofredanden på festival

– Det är fasansfullt att det inträffat på det sättet med regelbundenhet, det är förkastligt. Men samtidigt måste man vara medveten om att mycket människor har rört sig i området, men vi kan konstatera att arrangörernas förebyggande arbete kring bland annat sexuella kränkningar varit framgångsrikt i form av väldigt få antal händelser i år, säger Mats Bruhn vid polisen i region Nord.

– Att personer själv tar sig rätten att kränka andra är något som vi tyvärr inte fullständigt kan undvika, men genom att vi inlett en rättsprocess i flera fall så hoppas jag att personerna som kränkt andra kan ställas till ansvar för det, säger Mats Bruhn.

LÄS MER: Flera sexuella ofredanden på Trästock

I år har festivalarrangörerna bland annat arbetat med att ha mycket personal, polis och ordningsvakter som patrullerat på platsen, samt extra belysning för att undvika mörka områden. Organisationen Nattskiftet patrullerade också och hade satt upp ett tält för öppna samtal mellan personal och festivalbesökare.

– Om man tittar på festivalen i stort så är vi väldigt nöjda, mycket trevligt folk och härliga spelningar. Vi har jobbat hårt tillsammans med polisen för att göra festivalen till en säker plats för alla. Vi är nöjda, men det är självklart otroligt tråkigt med de sexuella ofredanden som skett, säger Ludwig Eriksson, presstalesperson för Trästockfestivalen.

Vill nå fram till män

Samarbetet mellan olika aktörer menar Mats Bruhn vid polisen varit en stor bidragande del.

– Arrangörerna tar tagit det här området på stort allvar vilket bidrar till att deras förebyggande arbete att skapa trygghet, vilket jag tycker de har lyckats bra med. Vi vill nå fram till målgruppen, som är män, säger Mats Bruhn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.