Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anna Jonsson om hur polisen arbetar för att motverka en tystnadskultur i klippet ovan. Foto: SVT, Mikael Assmundsson

Så jobbar polisen i Västerbotten för att motverka tystnadskultur

Publicerad
Varannan offentliganställd vågar inte kritisera sin arbetsgivare öppet vid allvarliga missförhållanden – enligt en redaktionsgemensam undersökning. På polisen i Västerbotten jobbar man för att ha ett tillåtande klimat.
– Meddelarfriheten är viktig för att motverka korruption, säger tillförordnad polisområdeschef Anna Jonsson.

Tidigare i veckan gick medieforskaren Jesper Enbom ut i samband med vår gemensamma serie #tystnaden och menade att arbetsgivare måste bli bättre på att informera medarbetare kring meddelarfriheten. En plats där det förändrats mycket under de senaste åren och där man fått en del kritik är hos polisen.

– Jag har jobbat i 20 år inom polisen och jag har alltid känt att jag kunnat berätta vad jag tyckt. Men vi arbetar mer aktivt med kulturfrågor idag än vad vi gjorde tidigare. Att det ska vara ett tillåtande klimat, säger tf polisområdeschef Anna Jonsson.

”Tanken är att presstalesmän ska vara en länk vidare”

År 2015 gjorde polisen en omorganisation som bland annat innebar stora förändringar för journalister. Medier hänvisades att först prata med kommunikatörer vid polisiära händelser istället för att vända sig till vakthavande befäl.

Ser du några risker med att journalister kanske inte kommer längre än till en presstalesman?

– Jag hoppas att presstalesmännen kan vara länken vidare och tala om vem man kan vända sig till. Men ibland kan det vara så att personen man behöver komma i kontakt med är fullt upptagna med den operativa verksamheten och inte har tid med media, säger Anna Jonsson.

Hör Anna Jonsson om hur polisen arbetar för att motverka tystnadskultur i klippet ovan.

Om undersökningen

Visa

SVT Nyheter Västerbotten, Norran, VK, Folklbladet och SR Västerbotten P4 granskar i en unik, gemensam satsning den tystnadskultur vi ofta möter inom offentlig sektor i Västerbotten. Vi vill med samordnade publiceringar lyfta det demokratiproblem som det innebär när offentliganställda inte vågar berätta om missförhållanden eller öppet kritisera sin arbetsgivare.  Ipsos har på uppdrag av ovan nämna redaktioner genomfört en undersökning bland offentliganställda i Västerbottens län. Undersökningen har gjorts via telefonintervjuer med personer som är 18 år eller äldre. 303 personer har intervjuats, varav 103 i Umeå kommun, 100 i Skellefteå kommun och 100 i övriga kommuner i Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#tystnaden

Mer i ämnet