Börje Öhman, presschef vid polismyndigheten. Foto: SVT/arkiv

Polisen: Kommer bli en betydande belastning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med torsdag inför Sverige nya tillfälliga gränskontroller. För polisens del kommer det att innebära en extra påfrestning.

– Ygeman (inrikesministern, red. anm.) säger ju i sitt pressmeddelande att det kommer bli en betydande belastning för polisen och det finns risk för att annat får stå tillbaka. Det är hans ord, men de är nog ganska realistiska, säger Börje Öhman som är presschef vid polismyndigheten.

Han vill inte kommentera vad det innebär för någon specifik del av landet. Närmare besked kommer från regeringen imorgon under förmiddagen och samtidigt sammanträder polismyndighetens ledningsgrupp under den tidiga morgonen.

Sverige inför gränskontroller

– Vi räknar med att mitt på dagen imorgon kunna berätta hur, var och i vilken omfattning de här gränskontrollerna ska utföras, säger han.

Polisen förberedda

Beslutet om de tillfälliga gränskontrollerna gäller tio dagar ifrån klockan 12 imorgon men kan förlängas med 20 dagar i stöten därefter, enligt Öhman. Och polismyndigheten är redan förberedd.

– Internt har vi förberett oss för det här i 14 dagar. För det här har varit ett tänkbart scenario och vi har naturligtvis tittat på vad det skulle kunna innebära, säger Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet