Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Tidsfaktorn talar mot oss” – hör David Helgesson, gruppchef för grova brott i polisområde Västerbotten, om utredningen kring det misstänkta mordet och griftefridsbrottet. Foto: Stefan Persson/SVT

Polisen misstänker griftefridsbrott i samband med mordet i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker brott mot griftefriden i samband med det misstänkta mordet på en kvinna i 50-årsåldern i Lycksele.

– Det har upprättats en sådan brottsrubricering i kombination med mord, men vilka omständigheter det rör sig om kan jag inte svara på utifrån pågående förundersökning, säger David Helgesson, gruppchef för grova brott i polisområde Västerbotten.

Brott mot griftefriden kan exempelvis vara att man flyttar, skadar eller behandlar en avlidens kvarlevor på ett respektlöst sätt. Varför brottsrubriceringen upprättats i det aktuella fallet vill David Helgesson alltså inte svara på.

Försvunnen sedan 2020

Det var förra året som den 50-åriga kvinnan i Lycksele anmäldes försvunnen. Hon sågs senast under våren eller sommaren 2020. I maj i år hittades kvinnan död och då rubricerades ärendet som misstänkt mord.

I nuläget finns ingen misstänkt. Polisen väntar på analyssvar från Rättsmedicinalverket gällande obduktionen av kvinnan och från Nationellt forensiskt centrum gällande fynd som gjorts i ärendet.

– Det är där tyngdpunkten i utredningen ligger nu. När vi får svar har vi inga preliminära uppgifter på, men det är klart att vi har en dialog med dem, säger David Helgesson.

Hör David Helgessons bedömning av utredningsläget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer