Polisens jourhavande förundersökningsledare Mats Bruhn. Foto: SVT

Polisen: ”Misstänkte mannen har förhörts på polisstationen”

Uppdaterad
Publicerad

Jourhavande förundersökningsledare Mats Bruhn berättar under söndagen att det olaga hotet som uttalades på torget i Umeå igår utreds för fullt av polisen.

Hotet riktades mot politikern Jan Hägglund som är gruppledare i kommunfullmäktige för Arbetarpartiet. Polisen fanns på platsen redan innan hotet uttalades och de omhändertog mannen kort därefter.

– Patrullen pratade med den misstänkte personen, som sedan fick följa med till polisstationen för ett förhör, säger Mats Bruhn.

Förundersökningen pågår

Förundersökningsledaren berättar att utredningen pågår och att de har säkrat utsagor från både Jan Hägglund och den misstänkte mannen.

– Mannen är inte frihetsberövad längre, han släpptes på fri fot efter förhöret. Han är delgiven misstanke om olaga hot, och så får vi se om vi behöver hålla några kompletterande förhör.

Ovanlig händelse

Mats Bruhn säger att det är förhållandevis ovanligt att politiker hotas på det här sättet.

– Jag kan inte påstå att det är en vanlig händelse, tack och lov sköter sig medborgarna väl och använder yttrandefriheten på det bästa sättet, så att de inte uttrycker sig i brottsliga termer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.