Jan Hägglund är gruppledare för Arbetarpartiet i Umeå kommunfullmäktige. Foto: SVT

Umeåpolitiker hotad i samband med tal på torget

Uppdaterad
Publicerad

Jan Hägglund är gruppledare i kommunfullmäktige för Arbetarpartiet och under lördagen höll han ett tal på Rådhustorget i Umeå. I samband med detta uttalades ett personligt hot mot honom som nu utreds av polisen.

När SVT når Jan Hägglund berättar han att händelsen har polisanmälts och att han därför varken vill gå in på hur hotet formulerades eller varför han tror att han fick motta det.

– Jag vill inte förekomma polisutredningen, men jag kan säga så mycket som att jag har jobbat politiskt i 35 år och det här är den första och enda gången som jag har känt mig tvungen att ringa polis för att situationen kändes så allvarlig, säger Hägglund.

Personliga säkerheten hotades

På frågan om hotet var riktat mot honom som person eller politiker svarar Hägglund att det rymmer båda delarna.

– Hotet var riktat mot mig personligen och min säkerhet, och jag tog det mycket allvarligt. Det var också utom allt tvivel kopplat till att jag stod och talade på torget, men om det bara handlade om mig som enskild politiker eller som en symbol för alla som är politiskt aktiva, det vet jag inte.

Hot mot demokratin

Jan Hägglund säger också att det inte är lätt att vara folkvald idag, och att många verkar dra sig från att engagera sig i politiken.

– Vi måste ändå fortsätta vi som är politiker, annars har vi ingen demokrati kvar, säger han bestämt.

”Tittar mig över axeln”

Dagen efter att hotet uttalades känner han sig fortfarande klart påverkad av det som hände på torget.

– Jag har jobbat som kriminalvårdare på fängelse och där har jag lärt mig att ta emot en hel del hårda ord. Så jag är inte bestående orolig just nu, men jag tittar mig över axeln när jag går och det kommer jag fortsätta att göra under de kommande veckorna, säger Jan Hägglund.

Hotfulle mannen omhändertogs

Polisen kom till torget kort därefter och tog in den man som nu misstänks för olaga hot för ett förhör. Mer om polisens utredningsarbete kan du läsa i artikeln: ”Polisen: Misstänkte mannen har förhörts på polisstationen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.