Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så tar du reda på om en A-traktor är trimmad. Hör polisens tips. Foto: SVT

Polisen om trimmade A-traktorer: Var är föräldrarna?

Publicerad

Polisen har den senaste tiden beslagtagit flera A-traktorer som man misstänker är trimmade i Umeå och kranskommunerna. I ett inlägg i sociala medier ställer sig nu polisen frågande: Var är föräldrarna?
– I värsta fall slutar det med att vi tvingas knacka på och lämna ett dödsbud, säger Janne Belander, trafikpolis.

I ett uppmärksammat inlägg på sociala medier uppmanar nu Umeåpolisen föräldrar att engagerar sig och pratar med sina ungdomar om konsekvenserna av att manipulera A-traktorerna. Anledningen är att polisen sett ett uppsving den senaste tiden vad gäller A-traktorer som manipulerats för att köra betydligt snabbare än 30 kilometer i timmen.

– Vi ser otroligt många föräldrar som är helt okunniga om vad deras barn gör ute på kvällarna, säger Janne Belander, inspektör vid trafikpolisen, och fortsätter:

– De trycker ofta in väldigt många ungdomar i en och samma A-traktor. De har dåliga däck, nu på vintern är det roligt att sladda, men i värsta fall slutar det med att någon dör.

”Titta vad era barn gör”

Fyra av fem tips som kommer in till trafikpolisen rör just A-traktorer. Något Janne Belander menar visar på hur utbrett problematiken med trimmade A-traktorer är. När ungdomarna kringgår de spärrar som finns blir A-traktorn i princip en personbil. Något som både ungdomarna och deras föräldrar kan dömas för.

– Till föräldrarna vill jag säga: Åk ut och titta vad era barn gör. Var lite misstänksamma och köp inte allt era barn säger. Förtroende är bra men kontroll är bättre i vissa fall.

I klippet ovan får du några tips vad du ska titta efter för att märka om en A-traktor är manipulerad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer