Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polischefen Mikael Rystedt: ”Stora industrierna kan dra med sig brottslighet” Foto: Tommy Forsgren/SVT

Västerbotten har lägst brottslighet i landet – polisen: ”Bra relation till kriminella”

Uppdaterad
Publicerad

Norra Sverige saknar det som polisen kallar utsatta områden, och har lägst brottslighet i landet. Västerbotten sticker ut i statistiken med lägst antal anmälda brott i förhållande till antal invånare.

– Vi har haft låg brottslighet under en lång tid. Vi spekulerar och diskuterar internt vad det här kan bero på. Det finns inte bara en enkel förklaring, säger Mikael Rystedt, polisområdeschef i Umeå.

Norra Sverige saknar enligt polisen utsatta områden där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att polisregion Nord 2020 låg lägst när det gäller antalet anmälda brott mot personer.

Umeå ligger i botten på listan över antalet anmälda brott per 100 000 invånare i landets 25 största städer. Västerbotten ligger också lägst när det gäller antalet anmälda brott mot personer av alla län i region Nord.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

”Bra relation till kriminella”

Polisen i länet menar att man lagt mycket fokus på det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

– Vi har också lagt mycket arbete på det relationsskapande arbetet med våra medborgare, både den stora delen av allmänheten som är laglydiga medborgare men också med dem som vi vet är kriminella. Vi har en bra relation även till dem, säger Mikael Rystedt.

Otrygghet kring sexualbrott

I den senaste trygghetsundersökningen som Brå gjort, kände sig också västerbottningar tryggast i landet. Den enda punkten som stack ut var när det gäller sexualbrott.

– Det kan bero på att man har blivit bättre på att anmäla. Det är inte smickrande att folk inte känner sig trygga. Där har vi en hel att göra, säger Mikael Rystedt.

Hör polisområdeschefen berätta om polisens utmaningar i norra Sverige i klippet.

Antalet brott i region Nord:

Antal anmälda brott i snitt per 100 000 av medelfolkmängden år 2021.

Västerbotten: 7 897

Norrbotten:  8 522

Västernorrland:  10 407

Jämtland: 10 887

Fakta: Preliminär statistik. Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet