Lokapolisområdeschef Lars Westermark. Arkivbild. Foto: SVT

Polisen: ”Vi tar otryggheten på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Även om en del brottsutredningar läggs ner snabbt så uppmanar polisen alla västerbottningar att anmäla de brott de utsätts för.

– Vi tar otryggheten på allvar, säger Lars Westermark vid Polisen.

I Ånäset i Robertsfors kommun är uppgivenheten stor – trots flera anmälda inbrott så klaras ingenting upp. En del orkar inte ens anmäla längre.

Men det är fel, tycker Lars Westermark som är lokalpolisområdeschef för Skellefteå, Norsjö och Malå.

Val 2018 – Brott och straff

– Anmäler man inte så skapar man tjuvar. Vi behöver också alla anmälningar när vi planerar vilka resurser vi ska sätta in. Och vi kan hitta stöldgods i efterhand – är då inte brottet anmält så kan vi inte lämna tillbaka det, säger Lars Westermark.

”Ring 112”

Stämningen i Ånäset känner han igen.

– Frågeställningen finns på fler platser som inte är huvudorter. Känslan av att vara lämnad därhän. Men det är viktigt att anmäla så att vi kan planera våra resurser framöver. Är det något som sker här och nu ska man tänka på att ringa 112 och inte 114 14 så går det snabbare, säger Lars Westermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Brott och straff

Mer i ämnet