Poliskommissarie dömd för rattfylleri

Publicerad

Den poliskommissarie i Umeå som förra året var inblandad i flera kritiserade ageranden har dömts till 20 000 kronor i böter för rattfylleri, skriver Västerbottens-Kuriren.

I maj 2018 tog kommissarien Sjöräddningssällskapets räddningsbåt utan tillstånd och körde sedan på grund. Några dagar senare blev han anklagad för sexuellt ofredande på en polisstation.

I augusti stoppades hans bil och han misstänktes för rattfylleri, vilket han nu alltså dömts för. Den uppmätta alkoholkoncentrationen var 0,41 promille i blodet – drygt dubbelt så högt som gränsen för rattfylleri.

– Det är inga konstigheter med det. Jag har erkänt och det är bara att betala böterna, säger kommissarien till Västerbottens-Kuriren.

Får behålla jobbet

Sedan tidigare har han förlorat körkortet under ett års tid. Arbetsgivaren har beslutat att kommissarien ska få behålla sitt jobb trots att han bötfälls för rattfylleri. Det uppger kommissarien själv,

– Jag vill behålla min tjänst. Vi har följt alla regler och det finns inget som motiverar att jag ska bli av med jobbet. För att jag ska få sparken krävs det att jag döms till fängelse, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.