Daniel Kallos (V). Foto: SVT.

Politiker från V polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpolitikern Daniel Kallos har polisanmälts. Han ska ha skällt ut en av kommunens tjänstemän i samband med ett besök vid EU-migranternas läger på Klockarbäcken i Umeå i förra veckan.

Det är Västerbottens-Kuriren som avslöjar att det gjorts en polisanmälan mot Kallos. Enligt tidningen så ska en polisman som var på plats upplevt situationen som aggressiv och ska ha gjort en polisanmälan om hur vänsterpolitikern agerade mot tjänstemannen.

Det var i samband med att företrädare för Umeå kommun och polisen med hjälp av tolk besökte ett läger med EU-migranter för att informera att de var tvungna att flytta från kommunens mark.

”Tjänstemän blev utskällda”

Stadsdirektören Jonas Jonsson skriver om händelsen i ett internt mail som Västerbottens-Kuriren har tagit del av, brevet skickades till alla gruppledare och där går att läsa:

– Tjänstemän från Umeå kommun blev utskällda när de med hjälp av tolk informerade de som bodde där att detta inte var tillåtet. Denna situation var så pass aggressiv och allvarlig att polismannen på plats valde att skriva en polisanmälan mot Daniel Kallos för sitt uppträdande mot tjänsteman, skriver Jonas Jonsson i det interna meddelandet.

Kallar det för attack

Danien Kallos sitter som ledamot i för- och grundskolenämnden vill inte kommentera händelsen.

– Jag vet inget om det och jag har inga kommentarer, säger han.

SVT Nyheter Västerbotten har pratat med vänsterpartiets gruppledare, Ulrika Edman. Hon går till motattack och kallar det hela för en attack mot en enskild partikamrat. Samtidigt säger hon att Kallos ska ha befunnit sig vid Klockarbäcken i egenskap av privatperson och medmänniska.

– Det är oerhörda resurser som kommunen lägger ner på att få bort dessa människor. En partikamrat till oss har agerat som medmänniska och medborgare med civilkurage. Vårt parti betraktar detta som modigt och hedervärt då engagemanget för dessa människors mänskliga rättigheter är obefintligt, säger hon.

”Agerar inte som privatperson”

Stadsdirektören menar att Kallos inte agerat som privatperson.

– Daniel Kallos är aktiv politiker och sitter i en nämnd där man hanterar frågor som rör EU-migranterna. Min utgångspunkt är att han inte agerar som privatperson i sådana sammanhang, säger Jonas Jonsson till VK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet