Politisk strid om pollenrapporter

Publicerad

Landstingsddirektören Jonas Rastads beslut att lägga ned pollenmätningarna blir nu en politisk stridsfråga. Moderaterna anser att besparingen i stället riskerar bli en kostnad för sjukvården. ”Konstigt att moderaterna alltid försvarar privata entreprenörer”, kommenterar Vänsterpartiet.

Enmansföretagaren Jan-Erik Wallin är hela Norrlands pollenmätare. Det kostar landstinget i Västerbotten drygt 100 000 kronor per år att köpa hans tjänster.
För mycket anser landstingsdirektören som vill avsluta mätningarna och skickade beslutet till Wallin utan att blanda in politikerna.

Vill se prövning
Moderaterna vill nu att frågan också ska prövas politiskt i landstingsstyrelsen.

– Om det försvinner kan det riskera att de här människorna söker sig till vårdcentralen i stället eller i värsta fall blir inlagda. Det lilla som landsdtinget skulle spara kommer tillbaka i form av ökade kostnader i sjukvården, säger Niklas Sandström, moderat landstingsråd.

Kommande sommar väntas bli en extra besvärlig pollensäsong. Astma och allergiförbundet har protesterat mot landstingsdirektörens beslut.

Inte övertygade
Mycket troligt kommer nu frågan om pollenmätningarnas framtid upp på politikernas bord eftersom pollenmätaren Jan-Erik Wallin ifrågasatt landstingsdirektörens nedläggningsbeslut i ett brev till landstingsstyrelsen.

De styrande socialdemokraterna och vänsterpartiet lovar att titta närmare på frågan, men är långt ifrån övertygade om att pollenmätningarna behövs.

– Det är intressant att moderaterna som brukar ha tagit ansvar för våra skattepengar alltid vill att allting ska finnas kvar om åtgärden drivs av en privat entreprenör, säger vänsterpartisten Maria Grip.

– Jag tror det är otroligt viktigt nu att vi har den medicinska kunskapen för att bedöma om det här är bra eller dåligt. Det vill jag nog vänta på och läsa på, för det har jag inte tagit del av ännu, säger socialdemokraternas landstingsråd Peter Olofsson.

Stefan Persson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer