Pollenmätningar kan läggas ned

Publicerad

Mätningarna av allergiframkallande pollen i Västerbotten kan försvinna. Landstinget vill spara pengar och därmed kan värdefull information till allergiker försvinna.

Under mer än 20 års tid har biologen Jan-Erik Wallin mätt pollenhalter i Västerbotten. Vid mätstationen på sjukhustaket i Umeå har han fångat pollen i sin fälla, och sedan rapporterat om de allergiframkallande sorterna.

Den som är allergisk mot till exempel björkpollen har kunnat få reda på det och anpassa medicindosen efter det. Och dagarna med allra högst pollenhalter kanske man kunnat välja att stanna inomhus. Men nu vill landstinget spara de 100 000 kronorna som mätningarna kostar och dra in dem.

– Om Västerbotten drar sig ur faller nog hela idén, säger biologen Jan-Erik Wallin som ansvarar för pollenmätningar i hela Norrland. Om inte mätstationen i Umeå är finansierad kanske mätningarna i Norrbotten, Västernorrland och Jämtland också läggs ner.

Informationen används
– Det vore en katastrof, säger Ragnhild Mölsten som är kontaktperson för Astma- och Allergiförbundet i Västerbotten. Hon menar att allergikerna har väldigt mycket nytta av rapporterna och kan anpassa sina liv efter dem. Pollenallergiker kan behöva förmedicinera för att över huvud taget kunna gå ut.

Enkäter visar att ungefär 25 000 av pollenallergikerna i Västerbotten använder sig av informationen om hur höga halter som finns i luften.

– När det handlar om medicinering mot pollenallergi så handlar det mycket om egenvård. Man medicinerar med receptfria läkemedel på egen hand och då kan man behöva hjälp. Om man får det klarar man sig utan att gå till vårdcentralen, säger Jan-Erik Wallin. Han konstaterar att förlorarna om man tar bort pollenmätningarna är allergikerna, men också samhället.

– Det är många allergiker som presterar bättre på jobbet om de kan medicinera mindre, säger Jan-Erik Wallin.

Kan bli pollenexplosion
Som en extra krydda åt historien kan det bli rekordmycket lövträdspollen i år. Jan-Erik Wallin säger att björkkvistarna han plockat in bär på tio gånger så mycket pollen jämfört med förra året.

– Blomhängena på björkarna bildades förra sommaren och det var gynnsamma omständigheter, det finns förutsättningar för att det blir oerhört mycket pollen kommande säsong, säger Jan-Erik Wallin.

Landstingsdirektören Jonas Rastad säger till Västerbottensnytt att det är för att spara pengar som man drar in mätningarna. Men han säger också att han fått synpunkter från bland annat läkare efter beslutet och att frågan kan hamna på politikernas bord.

Karin Wiechel

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer