Simone Andersson, Naturskyddsföreningen. Foto: SVT

Populärt att byta och låna

Uppdaterad
Publicerad

Konsumtionen präglar på många sätt vårt samhälle, men samtidigt gror en motståndsrörelse där människor längtar efter att äga färre prylar. Igår var det inspirationsträff i Umeå på temat dela grejor.

På Miljöcaféet på Pilgatan var temat låna, dela och byta. Samtalen fördes om utvecklingen att allt ska köpas nytt och att trenden borde vändas mot mindre konsumtion. Arrangörerna till miljöcaféet märker en nyfiken. Arrangörerna märker ett intresse inför begagnat och lånat.

– Den här trenden har dykt upp igen, efter att ha varit populär på 70-talet. Då bodde vi i kollektiv och lånade saker av varann, säger Inga Kjellgren i Miljöcafégruppen.

Byter och lånar

På många sätt styr kommersialismen utvecklingen i samhället, men parallellt uppstår spontana grupper på nätet där folk utan pengar inblandade byter och lånar grejor.

– Jag tror att folk längtar efter det unika och dessutom vill man inte alltid längre äga och göra plats för en sak, säger Simone Andersson från Naturskyddsföreningen.

Tobias Vesterlund var en av besökarna, han konstaterar att det inte är hållbart med allt slit och släng.

– Vi måste bli bättre på att använda de resurser som redan finns, säger han.

Hoppas inspirera

Inga Kjellgren hoppas att kvällen inspirerar folk till att hitta grupper för att dela saker och under kvällen byttes också frön.

– Vi vill gärna inspirera till att folk ska odla mer av det de äter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.