Presskonferens: Nio döda i flygolycka i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen omkom nio personer i en flygolycka två kilometer från Umeå flygplats. Det var ett mindre flygplan med fallskärmshoppare som störtade på ön Storsandskär kort efter start, uppger polisen på en presskonferens.

Personerna som omkom var hemmahörande i Norrbotten och i Västerbotten, berättar polisen under presskonferensen. Samtliga ska ha varit svenska medborgare, en hade dubbelt medborgarskap.

– Vi har börjat underrätta de avlidnas anhöriga. De avlidna är inte officiellt identifierade, säger Kristoffer Morén vid polisen.

Polisen kan inte berätta hur olyckan har gått till – eller varför.

– Vi kan inte spekulera i händelseförloppet. Just nu samlar vi ihop information, sen kommer statens haverikommission att ta över själva utredningen av olyckan. Vi kommer att fortsätta jobba med att identifiera de omkomna, säger han. 

Privatpersoner till stor hjälp

Larmen om planet störtat på ön Storsandskär kom in strax efter klockan 14. När polis och räddningspersonal kom till älvstranden på motsatt sida från ön fick de hjälp att ta sig över.

– När vi kom fram till platsen fanns privatpersoner på plats som kunde sätta vår personal i båtar och köra över dem. Det var hjälpsamt och jag är tacksam för det, säger Christer Björkman vid räddningstjänsten.

Räddningstjänsten och polisen har sen i eftermiddags arbetat med att förflytta de omkomnas kvarlevor från ön. Olycksplatsen har spärrats av och många människor har samlats vid polisens band under dagen.

Två vingar – motorn igång

Flera vittnen uppger att de tyckt sig ha sett att planet mist ena vingen i luften.

Men enligt Statens Haverikommission, som utreder olyckan, har personer som varit på nedslagsplatsen konstaterat att vingarna sitter kvar på olycksplanet.

Vad som har hänt kan jag inte svara på ännu. Vi kan konstatera att två vingar är kvar och en gående motor, säger avdelningschef Peter Swaffer som leder haveriutredningen till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet