Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det saknas läkare inför sommarbemanningen på primärvården i Skellefteå i sommar. I klippet berättar områdeschefen Camilla Andersson hur det påverkar patienterna. Foto: Anders Öhlund/SVT

Primärvården i Skellefteå saknar läkare i sommar: ”Kommer vara tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Primärvården i Skellefteå går mot den tuffaste sommaren någonsin. Läkarbemanningen på hälsocentralerna kan bli så låg som 50 procent i sommar.

– Vissa veckor kommer det att vara väldigt tufft, säger områdeschefen Camilla Andersson.

– Läkarbemanning denna sommar blir sämre än ifjol. Vi kommer att tvingas prioriterade hårdare inom primärvården säger Camilla Andersson, som är områdeschef för primärvården i Skellefteå.

Flera hälsocentraler stänger

Även denna sommar kommer flera hälsocentraler i Skellefteå att stänga eller jobba ihop.

Vårdkrisen i Västerbotten

– Vi stänger helt i Boliden. Kåge samlokaliserar med Byske och Moröbacke med Ursviken . Bureås patienter erbjuds tider i Lövånger eller Burträsk, säger Camilla Andersson.

Många patienterna kommer att tvingas resa någon mil om den ordinarie hälsocentralen är stängd – för att träffa en läkare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundet förväntar sig att medlemmarna ska få sin semester, säger ordförande Jenny Olsson, som börjar bli provocerad över av att varje sommar krisar. Foto: Anders Öhlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet