Hör analytikern Agneta Tjernström Lustig om hur jobbetläget väntas se ut 2019 Foto: SVT

Prognosen: 1 200 nya jobb till länet

Uppdaterad
Publicerad

Konjunkturen är fortfarande stark i Västerbottens län men tillväxten kommer att mattas av, det slår Arbetsförmedlingen fast i sin nya arbetsmarknadsprognos.

– Vi ser svagare men absolut inte svaga signaler, säger Agneta Tjernström Lustig, arbetsmarknadsanalytiker.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer högkonjunkturen bestå under 2019 men man räknar med att tillväxttakten kommer avta något.

– Vi kan vänta oss en inbromsning globalt men högkonjunkturen kommer att fortsätta och vår konjunkturindikator visar på ett förväntningsläge i Västerbotten som motsvarar en mycket stark konjunktur, säger Agneta Tjernström Lustig, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressutskick.

Man beräknar att sysselsättningen i Västerbottens län kommer öka med 1 200 jobb 2019 och att arbetslösheten kommer minska med 600 personer. Det är 5,1 procent av länets arbetskraft.

I riket väntar man 111 000 nya jobb fram tills 2020. Man räknar även där med stor tillväxt men i något långsammare takt än tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.