”Jag har panik” – hör Wahid Sharafi berätta och Migrationsverkets förklaring Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Protester när 25-årige Wahid i Malå ska utvisas till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

I fem år har han bott i Sverige, lärt sig språket och i november fick han fast jobb på Malå kommun. Nu ska Wahid Sharafi, 25 år, utvisas till Afghanistan. Vänner i Malå protesterar, men enligt Migrationsverket har han inte kunnat visa att han har ett skyddsbehov.

– Jag har kämpat i många år för att anpassa mig till det svenska samhället. Nu blir jag av med allting, säger Wahid Sharafi.

Han berättar om sin tuffa resa till Sverige, som 19-åring. Flykten gick över Iran, via Turkiet och med smugglare från Istanbul till Grekland. Planen var att landa i Frankrike, men det blev Tyskland där han fick höra om Sverige.

Kidnappad, misshandlad och med syner av döda människor fastbrända på näthinnan kom han till en perrong i Malmö i slutet av 2015.

Fast jobb i äldreomsorgen

Sedan blev det Norrland och en jakt efter jobb. De senaste två åren har han jobbat inom äldreomsorgen i Malå. I november blev tjänsten fast. Äntligen trygghet.

Men nu ska han tillbaka – till ruta ett.

– Jag har panik. Det är så orättvist, säger Wahid Sharafi.

De flesta sökande nekades spårbyte

Enligt Migrationsverket har han inte kunnat visa att han har ett skyddsbehov i Sverige och ska nu utvisas. Migrationsdomstolen har slagit fast avslaget på asylansökan.

Wahid har angett flera andra skäl för att få stanna, bland annat sökt så kallat spårbyte – en chans att få arbetstillstånd trots att man redan fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut.

Förra året sökte över 3 300 personer spårbyte i landet. De flesta nekades. 1 434 fick avslag, 571 ansökningar avvisades av olika anledningar och 1 361 personer beviljades tidsbegränsat tillstånd.

Ansökan kom in för sent

Wahid Sharafis ansökan avvisades. Den kom in för sent. Man har bara två veckor på sig att söka spårbyte från att ett avvisnings- eller utvisningsbeslut vunnit laga kraft. Att man fått en fast tjänst senare är inte skäl att få stanna, enligt Migrationsverket.

– Jag förstår att det är tufft, men han har gått hela vägen och vi kan inte göra något annat, säger Homayoon Moussavian, enhetschef på Migrationsverket.

Befarar att han avrättas

Om han återvänder är Wahid Sharafi övertygad att han kommer avrättas, eftersom han konverterat till kristendom – nåt som inte accepteras i hemlandet. Ändå har han gått med på att frivilligt återvända. Det är lättast så. Då kan han fortsätta jobba fram till avresan.

Det är där SVT möter honom. Utanför äldreboendet han älskar. I den lilla kommunen Malå har han stort stöd.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.