Foto: svt

Psykiatrin stänger avdelning under jul

Publicerad

En av avdelningarna inom psykiatrin i Skellefteå stängs ner under jul. Det efter en tuff höst med personalbrist, självmordsförsök och självmord.

En av avdelningarna på psykiatrin i Skellefteå har stängts ner under jul. Det var tidningen Norran först med att rapportera. Avdelningen stängdes förra veckan och kommer att hålla stängt fram till 6 januari.

– Vi har haft en tung vårdsituation under hösten. Vi har haft brist på sjuksköterskor. Därför har vi valt att stänga en av avdelningarna under jul, säger Håkan Viklund, biträdande verksamhetschef vid psykiatrin.

Tungt för personalen

Normalt har man två avdelningar i Skellefteå som tar emot 16 patienter vardera. Nu kommer man istället köra på sommarbemanning, sexton på en avdelning och en på den andra.

Psykiatrin i Skellefteå har under de senaste året haft ett flertal självmordsförsök och självmord som påverkat personalen hårt.

– Vi anser att vi haft en hög patientsäkerhet. Men man kan säga att det varit en tung höst för vår personal, säger Håkan Viklund.

Kommer ni att klara ert uppdrag under jul med endast en avdelning?

– Ja det kommer vi- Det kommer bli extra mycket arbete för vår läkargrupp. Men vi kommer att klara det, säger Håkan Viklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.