Hör hur de vill jobba för att förbättra psykiska ohälsan bland unga Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Psykisk ohälsa bland unga ökar – här räcker personalen inte till

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsmottagningen i Umeå tar emot cirka 1 000 unga med psykisk ohälsa varje år. Men enligt psykolog Eva Holmberg räcker personalen inte till.

– Den psykiska ohälsan har ökat enormt de sista åren. Vi skulle kunna jobba mer förebyggande, men det hinner vi inte, säger hon.

Totalt får ungdomsmottagningen i Umeå nära 3 000 besök årligen av unga som behöver hjälp med psykisk ohälsa. Det är främst tjejer som söker kontakt, även om killarna blivit fler på senare år.

– Det som ökat mycket de senaste två åren är sömnsvårigheter. Jag tror att det spelar in att man alltid är tillgänglig och uppkopplad via mobilen, säger psykolog Eva Holmberg.

Totalt i landet har närmare 190 000 barn och unga vuxna någon form av psykisk ohälsa. Värst drabbade är unga kvinnor mellan 18-24 år, enligt Socialstyrelsen.

Vill jobba mer förebyggande – men hinner inte

Forskare i Umeå har nu startat ett projekt för att förbättra vården för unga. På ungdomsmottagningen i Umeå tror man att lösningen är mer förebyggande arbete, men det hinns inte med i dagsläget.

– Den psykiska ohälsan har ökat enormt, men vi har inte ökat antalet anställda här i takt med det. Vi skulle kunna samarbeta mer med skolorna till exempel, men det hinner vi inte, säger Eva Holmberg.

Väntetiden på ungdomsmottagningen i Umeå är idag ungefär fyra veckor, men det finns drop-in varje vecka. Det går också att söka hjälp online.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.