Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Svenska rallyt tillbaka i Umeå – hoppas på minst 50 000 besökare

Uppdaterad
Publicerad

Den 9-12 februari kommer Svenska rallyt till Umeå igen. Ifjol var första gången efter flytten från Värmland. Nu satsar man på fyra nya delsträckor, fler snöläktare i målområdet och nedgräva gångtunnlar så man kan gå under tävlingsvägarna.

Med drygt sex veckor till start så saknar man fortfarande tillstånd från länsstyrelsen för tävlingen. Över 200 avtal kommer skrivas under för att säkra rallyts framfart, än är inte alla påskrivna. Men det är inget som oroar Lyckelebon Stefan Djerf som tagit över efter att Glenn Ohlsson lämnat organisationen.

– Alla kontrakt är ute, vi har fått 80 procent  i påskrivna. I det stora hela är allt klart. Förhandlingar med samebyarna har också gått bra i år, säger Stefan Djerf, projektledare vid Svenska Rallyt.

Svenska rallyt 2023

50 000 åskådare

Ifjol kom drygt 30 000 åskådare till Svenska rallyt i Umeå. I år hoppas arrangörerna på minst 50 000 åskådare. Det här är den enda vintertävlingen med körning på is- och snövägar under VM-rallyt 2023.

Sågs av över 100 miljoner

Knappt 90-talet förare och fordon väntas till Umeå. Internationellt är intresset för tävlingen stort. Fjolårets rally streamades över 100 miljoner gånger på nätet.

– Vi har byggt om målområdet med fler snöläktare så att publiken kan se bättre i år, säger Stfean Djerf vid Svenska Rallyt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt 2023

Mer i ämnet