Svenska rallyts vd Glenn Olsson till vänster i bild. Foto: Bildbyrån/TT

Svenska rallyt hotat efter miljonsmäll: ”Övermäktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rallyts framtid är hotad.

Kostnaderna för användning av mark och vägar har stigit mångdubbelt sedan flytten till Umeå.

”Att möta dessa nya kostnader med nya intäkter ser jag som övermäktigt för oss som arrangör”, skriver Glenn Olsson, vd för Svenska rallyt, i ett mejl.

I över 50 år hade Svenska rallyt arrangerats i Värmland när den klassiska tävlingen tvingades flytta till Umeå inför årets upplaga i februari.

Arrangörs- och vädermässigt blev det en succé, men inte ekonomiskt.

Svenska rallyt

”Det största problemet är alla kostnader kopplat till marktillstånden kring tävlingssträckorna. Dessa kostnader är helt nya för oss som arrangör och vi pratar om riktigt stora summor”, skriver Svenska rallyts vd Glenn Olsson i ett mejl till SVT Sport.

”I vår kalkyl inför flytten till Västerbotten fanns inte dessa summor med över huvud taget och att möta dessa nya kostnader med nya intäkter ser jag som övermäktigt för oss som arrangör”.

Beloppet har stigit mångdubbelt

Problemet med de ökade kostnaderna för användning av mark och vägar uppdagades i höstas när Glenn Olsson började jobba med avtalen. 

För Nya Wermlands-Tidningen berättar Olsson att tillstånden i Värmland kostade max 50 000 kronor. Nu har beloppet stigit mångdubbelt.

– Det är miljonbelopp vi haft i fördyring på tillstånd för att få till sträckor. Det är inte hållbart att vi kan driva arrangemanget med miljonförluster, varken i år eller i framtiden. Vi har inte den ekonomin. Då måste det fram en massa nya intäkter för att matcha, och det är inte helt enkelt, säger han till tidningen.

Svenska rallyt tappade dessutom närmare 40 procent av omsättningen av publikbesök och kundevent jämfört med de bästa åren i Värmland innan pandemin.

”I besöksvolymer har vi haft kring 100 000 besök (entréer) under helgen jämfört med som mest kring 200 000 tidigare år”, skriver Olsson i mejlet.

Hoppas hitta en lösning

Trots den ekonomiska utmaningen hoppas Olsson, som redan för en dialog med Umeå kommun, att man ska kunna arrangera Svenska rallyt i Umeå nästa år.

”Vi har löpande arbetat och fört en dialog med Umeå kommun för att hantera utmaningar kring dessa nya kostnader och även diskuterat dess hantering i framtiden. Vi är helt överens om att snabbt starta upp en utredning kring dessa nya kostnader, för att möjliggöra kommande framgångsrika VM-event i Umeå och Västerbotten”.

SVT Sport har sökt Glenn Olsson,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet