Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Andreas Nyberg om varför han vill att den misstänkte pojken ska genomgå en rättspyskiatrisk undersökning Foto: Patrik Samuelsson/ SVT

Morö Backe-rättegång pausas – väntar på beslut om rättspsykiatrisk undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i Morö Backe-fallet pausas. Det sedan både åklagare och den misstänkte pojkens försvarare begärt att 15-åringen bör genomgå en stor rättpsykiatrisk undersökning.

Rättegången mot den 15-årige pojke som misstänks för mordförsök samt våldtäkt på en då nioårig flicka på Morö Backe i Skellefteå är i princip klar. Samtliga parter och vittnen är hörda, men något regelrätt slutanförande blev det inte på den fjärde rättegångsdagen.

15-åringen har sedan tidigare genomgått en liten sinnesundersökning som visar att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället.

Både åklagare och pojkens försvarsadvokat vill att han nu ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Med bakgrund av det som framgår av paragraf 7-utredningen. Att det kan misstänkas att han led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället och att han nu lider av en allvarlig psykisk störning, säger åklagare Andreas Nyberg om varför han vill att 15-åringen bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Tingsrätten valde att pausa förhandlingarna i två dagar, till onsdag 19 oktober, för att ta ställning till om pojken ska genomgå undersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet