Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rättsexperten Sven-Erik Alhem tror på rättspsykiatrisk vård för Lyckselepappan: ”Oddsen talar för det” Foto: TT/Arkivfoto

Rättsexperten tror inte på fängelsestraff för Lyckselepappan: ”Långsökt”

Uppdaterad
Publicerad

Lyckselepappan led av en allvarlig psykisk störning när han attackerade sina två barn och sin egen mamma. Det framgick i en rättpsykiatrisk undersökning.

Men åklagaren Andreas Nyberg har yrkat på att mannen i första hand ska dömas till livstids fängelse.

– Jag bedömer det som synnerligen långsökt faktiskt, säger rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Imorgon, onsdag, kommer domen mot Lyckselepappan som står åtalad för bland annat mordförsök på sina två barn och sin egen mamma. I åklagare Andreas Nybergs slutanförande så yrkade han i första hand på att pappan ska dömas till livstids fängelse. Detta trots att mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat på att han vid tidpunkten för dådet led av en allvarlig psykisk störning.

Att mannen skulle dömas till fängelse ser rättsexperten Sven-Erik Alhem som långsökt.

– När det gäller en rak bedömning från sakkunniga om att det föreligger en allvarlig psykisk störning, även om det formellt sett är domstolen som självständigt avgör, så är det oerhört långsökt att tänka sig att man skulle gå ifrån en sådan sakkunnig bedömning i domstol, säger han.

”Tror inte det kommer bära framgång”

Åklagaren menar att mannen visste om sin störning och att han varit i kontakt med vård och medicinerat, men att han slutat ta medicinen dagarna innan attacken. Därför menade Andreas Nyberg att mannens psykiska störning inte har varit så påtaglig att han gjort handlingen utan uppsåt.

– Det är inte fel av åklagaren att argumentera i sak, men jag tror inte att det kommer att bära framgång, säger Sven-Erik Alhem.

Om Lycksele tingsrätt inte väljer att döma mannen till fängelse, så har Andreas Nyberg yrkat på att pappan ska dömas till rättspsykiatrisk vård, vilket också mannens försvar menar att ha ska, om han döms.

Hör  rättsexperten Sven-Erik Alhem i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsdådet i Lycksele

Mer i ämnet