Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ska kunna säkerställa att förlossningsvården fungerar på ett säkert och jämlikt sätt” – hör Ebba Busch (KD) och Acko Ankarberg Johansson (KD) om satsningen. Foto: SVT

Regeringen vill ta fram nationell plan för förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att ta fram en nationell plan för förlossningsvården. Myndigheten ska även se över modellen med barnmorskeledda förlossningar ur ett patientsäkerhetsperspektiv.

– I norra Sverige är det alldeles för många barn som har sett dagens ljus på tungt trafikerade vägar på väg till BB, säger Ebba Busch (KD), vice statsminister och energi- och näringsminister.

Under en pressträff på tisdagen presenterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), Ebba Busch (KD) samt Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson Linda Lindbergen en satsning på förlossningsvården.

Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram en plan för förlossningsvården, myndigheten ska till exempel titta på modellen med barnmorskeledda förlossningar. Detta har lyfts fram som en lösning för Lycksele BB som hålls stängt på grund av brist på barnmorskor och läkare.

Ska göra att förlossningar kan öppna

Förra veckan presenterade regeringen en satsning på förlossningsvården där 1,6 miljarder kronor tilldelas landets regioner för utvecklingsinsatser. Man avsätter även 150 miljoner kronor för att stärka tillgängligheten till mödrahälsovården och förlossningsvården på landsbygden.

– Det är för att återöppna förlossningskliniker, det kan handla om att bevara kliniker som annars skulle stänga ner och att införa fler vårdplatser på befintliga kliniker, säger Ebba Busch (KD), vice statsminister och energi- och näringsminister.

”Första steget till statlig styrning”

Satsningen lyftes på presskonferensen fram som ett första steg i ett förstatligande av vården. 

– Den decentraliserade vården som Sverige har sticker ut och skapar problem när vården blivit så avancerad och högspecialiserad. Vi är ungefär 10 miljoner invånare som bor väldigt utspritt och man ska ha rätt till god vård i rätt tid oavsett var man bor, säger  Ebba Busch och fortsätter:

– Det här är första steget till ökad statlig styrning och det är en tydlig kursomläggning.

I videon hör du Ebba Busch och Acko Ankarberg Johansson om satsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet