Regeringen säger ja till omstridd gruvbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen säger ja till den planerade och omstridda gruvbrytningen i Rönnbäcken Tärnaby. Därmed är det gruvnäringen som ska prioriteras framför renskötseln.

Som Västerbottensnytt avslöjade redan i går godkänner regeringen planerna på en nickelgruva i Rönnbäcken. 

Vid en presskonferens i Storuman under torsdagen med representanter från näringsdepartementet får kommunen beskedet om ett ja till att gruvföretaget Nickel Mountain nu ska få bearbetningskoncessioner för en gruvbrytning i Rönnbäcken.

Gruvan i Rönnbäcken

Det här innebär att gruvföretaget nu kan gå vidare till mark och miljödomstolen för att få jobba vidare med en exploatering, det vill säga en framtida gruvbrytning mitt i det känsliga området i Umeälven i Tärnabyfjällen.

Hård debatt

Debatten har varit hård kring vad som ska prioriteras och vilket av riksintressena som ska sättas först. Det centerpartistiska Kommunalrådet i Storuman Tomas Mörtsell har vi flera tillfällen uttryckt sitt stöd för en gruvbrytning i Rönnbäcken.

Lokalt motstånd

Samtidigt finns också ett lokalt motstånd i Tärnabyområdet från både samebyarna å andra ortsbor.

Vägen till en gruva är ändå lång. Projektets ägare är i akut ekonomisk kris och för närvarande är det mycket svårt att hitta finansiärer till ett gruvprojekt med en investeringskostnad på omkring 10 miljarder kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet