Arkivbild. Järnvägsbron över Umeälvens delta. Foto: TT

Regeringens beslut: Norrbotniabanan får klartecken

Publicerad

Regeringen har avslagit överklagan för Norrbotniabanan och sträckan Umeå-Dåva. Det betyder grönt ljus för Trafikverket att gå vidare med bygget.

Dragningen överklagades av bosatta i närliggande Tavelån, omkring 150 meter söder om Norrbotniabanans planerade rutt. De menade att Trafikverket inte utrett påverkan genom bland annat vibrationer och ljudnivåer.

Men nu har regeringen beslutat att avslå överklagan.

Beslutet innebär att järnvägsbygget kan fortsätta men även att Trafikverket får möjlighet att bygga om de vägar som kommer påverkas av Norrbotniabanan. Vägarna som berörs är E12, 364, 645 och Gamla Ersbodavägen i Umeå kommun.

– För Trafikverket är det mycket glädjande att vi har fått det här beskedet. Vi kan nu fortsätta med förberedelserna inför våra kommande större entreprenader, säger Helena Eriksson, regional direktör Trafikverket, i ett pressutskick.

Startklar tidigast 2028

Tanken är att järnvägen ska gå mellan Luleå och Umeå. Nästa sträcka att planera gäller Skellefteå-Umeå.

– Arbetet med att ta fram järnvägsplaner för den fortsatta sträckan till Skellefteå pågår för fullt och vi räknar med att de fastställs under 2020/2021, säger Helena Eriksson.

Man räknar med att sträckan mellan Umeå och Skellefteå kommer vara klar för trafik tidigast 2028.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrbotniabanan

Mer i ämnet