Region Västerbotten tvingas till hårdare åtgärder på sjukhusen eftersom covid-19 ökar igen. Foto: SVT

Region Västerbotten larmar om covid-läget – reducerar planerade vården

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka och läget på länets tre sjukhus är ansträngt. Nu vidtas flera åtgärder för att minska smittspridningen.

– Vi måste prioritera den mest akuta vården, säger Elisabeth Karlsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Antalet smittade av covid-19 ökar nu i Västerbotten. I Skellefteå och Umeå tvingas man ställa in planerade operationer på grund av överbeläggningar.

– Vårdplatsläget är pressat med överbeläggningar på många avdelningar. Sjukdom och annan korttidsfrånvaro bland personalen försvårar situationen ytterligare, säger Elisabeth Karlsson.

Coronaviruset i Västerbotten

Hårdare åtgärder införs

Tidigare har regionen infört besöksförbud för att stoppa smittspridningen. Nu införs ytterligare åtgärder på länets sjukhus.

Bland annat har man nu valt att kraftigt reducera den planerade vården och vissa medicinska åtgärder. Även munskydden införs återigen.

– Vi har gått ut med en rekommendation till de olika avdelningarna om att använda munskydd i patientnära kontakter. De får även se över om det går att skjuta på planerad vård för att ”skapa luft” i systemet, säger Karlsson.

– Under pandemin har vi sett att munskydd kan förebygga smittspridning, särskilt om det samtidigt kombineras med andra förebyggande åtgärder, säger Andreas Winroth, överläkare på vårdhygien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen och överläkaren Marie Jinder berätta om det allvarliga covid-läget i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet