Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar regionrådet Tommy Svensson om polisanmälan mot städföretaget som tidigare var anlitat av Region Västerbotten. Foto: Madeleine Harrati/SVT

Region Västerbotten polisanmäler städföretag

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag som städar i Region Västerbottens lokaler har polisanmälts. Detta efter att regionen upptäckt oklarheter kring företagets styrning och ägande.

– Vi ser allvarligt på att det finns indikationer på att oegentligheter kan ha förekommit, säger Johan Gammelgård, digitaliserings- och servicedirektör.

Bakgrunden är att det förekommit brister i städningen. Efter att oegentligheter framkommit i samband med en uppföljning av leverantörens tjänster har regionen nu valt att polisanmäla företaget.

– Den har varit dåligt utförd. Vi har haft en pågående uppföljning över tid där vi försökt få dem att förbättra tjänsten. Vi upptäckte oklarheter kring företagets styrning och ägande av bolaget och valde därefter att anmäla, säger regiondirektör Tommy Svensson.

”Välfärdsbrottslighet förekommer överallt”

Region Västerbotten har sagt upp avtalet och det råder förundersökningssekretess med anledning av polisanmälan.

– Välfärdsbrottslighet förekommer överallt. Det vore naivt att säga att det inte skulle förekomma här, säger Tommy Svensson.

Enligt regiondirektören har regionen inte blivit ekonomiskt drabbade på något sätt.

Region Västerbotten bildar nu en samordningsfunktion för att stärka kompetensen kring välfärdsbrottslighet.

SVT Nyheter har sökt städföretaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.